2008. december 17., szerda

Kenceficék



Amikor nagyobb vendégséget várunk, gyakran készítek ilyen-olyan, kenyérre kenhető finomságokat, melyek akár az előző bejegyzésben leírt házikenyérrel, vagy akár a kedvencemmel, a képen látható saját készítésű ciabattámmal - majd ezt is leírom - is isteniek. Na jó, bolti kenyérrel se rosszak... De ami a legfontosabb: végtelenül egyszerű elészíteni őket.
Íme tehát a különféle kencék:

1. Parmezános zöldborsópüré

Vajon megpárolunk kb háromnegyed kg borsót. Turmixgépben pürésítjük, hozáadunk kb egy nagy maréknyi frissen reszelt parmezánt, egy kis tejszínt, hogy lazább, krémesebb legyen az állaga, szerecsendiót reszelünk bele, kicsit megsózzuk, összekeverjük, és kész is.

2. Kacsamájpástétom

Egy nagy fej hagymát apróra vágunk és vajon megpároljuk. Hozzáadunk kb fél kg kisebb darabkákra vágott májat, és pár percig sütjük, kissé lepirítjuk. A végén egy-két gerezd aprított fokhagymát is rápirítunk. Aztán turmixgépbe tesszük a hagymás májat, és krémesre pürésítjük. Kevés tejszínt teszünk bele, hogy még krémesebb legyen az állaga, majd egy kis borsot tekerünk bele és kissé megsózzuk, végül még egyszer összekeverjük.

3. Ljutenyica – bolgár padlizsános paprikakrém, Benitől. Ipari mennyiség:

Sütőben megsütünk 6 kg kápia paprikát. Amikor megsült, azonnal jól záródó edénybe tesszük, így majd könnyebb lesz lehúzni a héját.
Azután 3 kg padlizsánt ugyanúgy megsütünk, előtte kicsit megszúrkáljuk, hogy nehogy felrobbanjon. Ugyanúgy lezárjuk, majd ha kihűlt, a paprikának és a padlizsánnak is lehúzzuk a héját. Teszünk hozzá némi petrezselyem és zeller levelet, és húsdarálón az egészet durvára ledaráljuk. Ízlés szerint 3-4 fej fokhagymát nyomunk bele, aztán beleteszünk 1 kg paradicsompürét és egy bögre mézet. Megsózzuk, megborsozzuk ízlés szerint, és fél bögre forró – nem szűz - olívaolajat csurgatunk bele óvatosan, és addig keverjük össsze a paprikás masszával, amíg mind fel nem szívta.

Természetesen ennél sokkal kisebb mennyiséget is lehet csinálni az arányokat betartva. Borzasztóan finom. Én kis adagokban le szoktam fagyasztani, ha nagy mennyiséget csinálok.

4. Rokfortkrém

Kb fél kg érett rokfortsajtot lereszelünk, nyomunk bele, 3-4 gerezd fokhagymát. Egy kis marék apróra vágott petrezselymet szórunk bele, és frissen tört zöldborsot, elég sokat. Kevés vajat forgácsolunk bele, és keverőgéppel összekeverjük. Fokozatosan annyi tejfölt kanalazunk hozzá, amennyi a még sűrű, de kenhetően homogén, krémes állapot eléréséhez szükséges. Sózni nem kell, mert a rokfort sós.

5. Erdélyi padlizsánkrém

4-5 db padlizsánt megszurkálunk, és a sütőben megsütjük. Ha megsült, a gázrózsa lángján – vagy nyáron jobb esetben a grillen – egy kicsit odapirítjuk, ettől lesz olyan jó füstös az íze. Zárt edénybe tesszük. Ha kihűlt, lehúzzuk a héját és aprítógépbe tesszük a padlizsán húsát. 3-4 gerezd fokhagymát nyomunk bele, és egy kevés majonézt, megsózzuk, megborsozzuk, és egy nagyon kis citromlevet csurgatunk bele. Finomra vágott snidlinggel megszórjuk, és jól összekeverjük.

6. Vöröslencse püré

25 dkg vöröslencsét kétszeres mennyiségű sós vízben alaposan szétfőzünk. Eközben 2 kis fej lilahagymát apróra vágunk, 2-3 gerezd fokhagymát lereszelünk vagy átnyomjuk, és lereszelünk egy kb 5-6 cm hosszúságú gyömbérdarabot. Olívaolajon vagy vajon megpároljuk a hagymát. Amikor majdnem kész, beledobjuk a fokhagymát és a gyömbért is, és ezeket is egy kicsit megpirítjuk a hagymával együtt.
Aztán mindezt hozzákeverjük a már megfőtt lencséhez, ami már felszívta a vizet, belekeverünk 2 teáskanál curryport, még egyet rottyintunk az egészen, és összeturmixoljuk. Kevés tejszínt keverünk bele, hogy lágy és krémes legyen, majd a legvégén belecsavarjuk egy fél citrom levét és még egyszer összekeverjük

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése