2008. december 21., vasárnap

Insalata mista alla Siciliana



Amikor Bologna környékén járunk, sohasem mulasztjuk el meglátogatni kedvenc éttermünket, a La Giara nevű kis családias trattoriát Altedóban. Egy kövér siciliai bácsi a tulajdonos, aki mindig nagyon mogorva nyitáskor, de egyre szélesebb mosolyra húzódik esténként a szája széle, ahogy egyre több ember kezd szállingózni az étterembe.
Na és itt mindig ezt a salátát rendeljük - khmm, izé, persze a pizza vagy mondjuk a bistecca fiorentina mellé. A salátában nincsen semmi különös, az benne a nagyszerű, hogy olyan egyszerű. És ahogyan Gyula mondani szokta, a lényeg az alapanyag. Az összes hozzávaló friss, finom, ropogós. Jégsaláta, koktélparadicsom, zellerszár, olívabogyó és kapri, reszelt répa van benne, és persze olio di oliva extra vergine. Én pár szem kukoricát is szórok bele a tarkaság fokozására.
Az itthon készült verzió persze nem olyan autentikus, de azért a csirkenyársak mellé remek volt. Hiszen olyan finom olajbogyót persze ritkán kapok itt e kies vidéken, és ha már volt itthon madársaláta, hát az is került bele, és lilahagyma is, egyszerűen csak azért, mert nagyon szeretem. Végülis ezt a kevert salátát mindenki abból készítheti, amit csak szeret.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése