2008. december 25., csütörtök

Karácsonyi libamáj


Évente csak egyszer, karácsonykor kerül libamáj az asztalra, így aztán én ezzel nem szoktam variálni meg kísérletezni, túl drága mulatság ez ahhoz, hogy elrontsam.
Nekem a következő tuti recept vált be:
Először megtisztítjuk a libahájat, majd kockákra vágjuk. Egy fedeles jénai alját kibéleljük a felaprított hájjal. Erre fektetjük óvatosan a májat, és felöntjük sós tejjel. Egész borsot, babérlevelet, egy félbevágott vöröshagymát és két gerezd fokhagymát teszünk bele. Teljesen befedjük a maradék hájjal és órákig így áztatjuk a tejben. Aztán lefedve betesszük a sütőbe, és kb másfél óráig sütjük 180 fokon. Vigyázni kell, mert egy idő után ugyebár felolvad a háj, így több folyadék keletkezik az edényben a kelleténél. Ezt a zsírt időnként merjük le, nehogy kifolyjon, mert az odaégett zsírszag nem annyira pásszol a stílenáchthoz, mint a fahéjas mézeskalács illat.... Közben időnként locsolgassuk a májat, amit ekkor már nem véd a rajta lévő háj, hiszen az felolvadt.
Ha kész, vegyük ki a májat és tegyük egy tálra. Várjunk egy kicsit amíg kihűl, és akkor vonjuk be egy vékony réteg libazsírral. A zsírt kis edénykékben hagyjuk kihűlni. Másnapra szépen megdermed, és ezzel lehet kenegetni a pirítósokat a hajszálvékonyra szeletelt libamájjal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése