2008. december 17., szerda

Házi kenyér



Ezt a receptet kaptam, tehát kivételesen pontos hozzávalókat tudok. Be is kell tartani őket!

Hozzávalók:

3 csésze kenyérliszt BL80-as (2.5dl/csésze)
Másfél teáskanálnyi só
Bő 1/4 teáskanálnyi szárított élesztő
1/2 teáskanál cukor
Másfél csésze víz

Előkészületek:

12-24 órával a tervezett sütés előtt előveszünk egy nagy keverőtálat. Beleszitáljuk a lisztet, beletesszük a sót, a cukrot, az instant élesztőt és elkeverjük. Ezután hozzáöntjük a vizet, és egy kanállal összekeverjük. Elég lazán, pár kavarással összeforgatjuk. Meglepő módon nem kenyértésztához hasonlít az eredmény, állagra nagyjából úgy kell kinéznie, mint egy sűrűbb nokedli-tésztának. Letakarjuk, félretesszük.

Elkészítés:

A kelesztési idő elteltével, ha minden jól ment, egy nyúlós, ragadós, hólyagos (!) megkelt tészta van a tálban. Belisztezzük a tészta tetejét, majd belenyúlva, a szélét a tál oldalától elválasztva, befelé hajtogatva, körbe-körbe haladva, áthajtogatjuk a tésztát. Ezután egy-két órára megint félretesszük pihenni.

Eközben előveszünk egy cseréptálat. Az edényt betesszük a sütőbe, és 250 fokra előmelegítjük, 20-30 perc alatt.

Ezután kivesszük a tálat, egy kevés lisztet szórunk bele, és a tésztát óvatosan belefordítjuk a keverőtálból, vigyázva a tészta belsejében keletkezett buborékokra és addig sütjük, míg ropogós lesz.

Amikor kész, kiborítjuk a tálból, és rácsra téve hagyjuk hűlni.

A liszt egyharmadát helyettesíthetjük teljes kiőrlésű liszttel, vagy más bio-liszttel is.

Ha esetleg nem kapnánk BL80-as lisztet, a bioboltokban, vagy a nagyobb élelmiszerboltok biorészlegén kapható 100% búzasikér, abból tegyünk a sima lisztbe egy evőkanálnyit.

Tehetünk bele összevágott olivabogyót, szárított paradicsomot és/vagy friss fűszereket. Bár tapasztalatom szerint a nedves dolgokkal vigyázni kell, mert tönkretehetik a tészta kényesen kiegyensúlyozott állagát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése