2009. január 25., vasárnap

Thai csirkés rákleves



Természetesen mint mindennek, ennek a levesnek is léteznek különböző változatai. Nyilván ez a thai lecsó: annyiféle változata van, mint a mi lecsónknak.
Ali az alábbi verzió mellett döntött. Nagyon finom ez a leves, az egyik kedvenc levesem lett.
Két csirkemellet megfőzünk húslevesben (ami ugye mindig van lefagyasztva). Közben vajon megpirítunk egy pár szem koktélrákocskát, szardellapasztát, paradicsompürét, kevés sót és koriandert teszünk bele és a leveshez öntjük. Összevágott citromfüvet (nem azt, ami a kertünkben nő, hanem ez egy nádszerű hosszúkás bambuszféle, aminek nagyon finom erős citromillata van), felszeletelt galangagyökeret és 3-4 citromlevelet fűszertartó kosárkában a levesbe tesszük.
Konzerv kókusztejet is öntünk a leveshez, nekünk ehhez a nagy fazéknyi mennyiséghez majdnem egy liter kókusztej ment bele. Egy evőkanál halszósszal is ízesítjük.
Amíg a hús fő ebben a lében, addig felvágjuk a többi fűszert: Az előzőleg beáztatott, szárított illatos gombát negyedekbe vágjuk, egy ötcentis gyömbérdarabot felkarikázunk, 3 kis zöld csilit az erei nélkül felaprítunk, 1 fej fokhagymát kicsit megtörünk a kés nyelével, 1 kaliforniai paprikát csíkokra vágunk,1 szál citromfüvet felszeletelünk, 4 szál újhagymát felkarikázunk, 1 citrom héját csíkokra vágunk, és egy marék bazsalikomot felaprítunk. A fűszereket a paprika és az újhagyma kivételével a levesbe szórjuk.
A megfőtt húst kivesszük, feldaraboljuk, és visszatesszük a levesbe.
Tálalás előtt beleszórunk fél kiló koktélrákot, valamint a paprikát és az újhagymát, és még egyet rottyintunk rajta.
Megjegyzés: Ezt a sok ismeretlen fűszert mind az Ázsia-boltban lehet kapni a Csarnokban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése