2009. január 18., vasárnap

Kókuszos csirkecurry


Szerencsére véget ért az alkotói válság korszakom, így már nincs szükségem arra, hogy a konyhában éljem ki kreativitás iránti igényemet. A konyhából áttettem székhelyemet a dolgozószobámba, és átengedtem a terepet Alinak, aki igazi különlegességeket alkot. Mint például ezt a kulimásznak kinéző, a valóságban azonban csodafinom csirkecurryt.
Mivel szakácskönyvből készült, kivételesen pontos adagokat tudok írni:
1 kg csirkecomb
60 dkg konzerv kókusztej (a csarnokban lehet kapni)
4 dl húsleves (leveskockából is készülhet, ha nem néz oda a Gyula)
1 teáskanál szárított citromfű

mártáshoz:
2 evőkanál koriandermag
fél evőkanál köménymag
3-4 db zöldpaprika apróra vágva
4 teáskanál culor
egy darabka citromhéj
diónyi friss gyömbérgyökér
3 gerezd fokhagyma
4 szál újhagyma
2-3 evőkanál rákhús (esetünkben koktélrák volt itthon)
3 evőkanál vágott korianderzöld, vagy ha az nincs, akkor petrezselyem
3 evőkanál friss menta vagy bazsalikomlevél
2 teáskanál étolaj
15 dkg zöldbab (zöld színű)

A csirkét kifilézzük, lebőrözzük és feldaraboljuk, majd egy nagy serpenyőbe öntjük.
A kókusztejet ráöntjük a húsra, hozzáadjuk a citromfű levelet és kis lángon 40 percig főzzük.
A currypasztához mozsárban összetörjük a fűszereket és apróra feldaraboljuk a hagymát meg a paprikát. Felforrósított wokba öntjük a hagymát, a paprikát és a lereszelt citromhéjat a gömbérrel, és pár percig pirítjuk. Ekkor hozzákeverjük a fűszereket és a cukrot. A wokba beleöntjük a csirkehús kúkuszos főzőlevét, és a currypasztával simára keverjük. Hozzáöntjük a húslevest, beletesszük a főtt csirkehúst és a rákot, valamint a zöldbabot. Még tíz percig főzzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése