2009. január 11., vasárnap

Sörös rozscipócskák



Bocsánat az életlen fotóért, de már magam is kissé homály voltam ez estéli órán :), amikor készült.
Természetesen bármilyen formájúra gyurmázható ez az igen jól gyúrható kenyértészta, most nekem úri kedvem azt diktálta, hogy ilyen helyes kis cipócskákat gyártsak belőlük.
A kenyér jellegzetessége persze úgysem a formájában rejlik, hanem a tésztájában, ami ebben az esetben igen kiváló. Az ízét szerintem elsősorban a hosszú ideig érlelődő kovász és a sör adta meg.
Mert ez a kovász bizony három napig érlelődik...
Kovász:
175 ml tej
115 g rozsliszt
fél kocka élesztő.
A kovászt összekeverjük, mindegy, hogy gépben vagy tálban, és három napig érleljük.

Tészta:
175 ml állott sör
300 g fehérítetlen fehér kenyérliszt
85 g rozsliszt
1 evőkanál méz
2 és fél teáskanál só
1 egész élesztő

A háromnapos érlelési idő elteltével a kovászhoz keverjük a tészta további alapanyagait, és alaposan összegyúrjuk, majd meleg helyen kelesztjük legalább egy órát.
Aztán kedvünk szerint formázzunk belőle cipót vagy zsömlét, vagy akár ezeket a kis participócskákat.
Ebben az esetben kis bucikat formázunk, és egy tortaforma szélére rakosgatjuk őket. Aztán szépen befelé is megtöltjük a tortaformát a gombócokkal. Aztán még egy kicsit kelesszük, hogy a gombócok szépen megnőjenek. A tetejüket aztán megkenjük tojással, és megszórjuk változatos magvacskákkal: lehet mák, kömény, szezámmag, mogyoró, stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése