2009. január 6., kedd

Caprese


Bocs, hogy olyan ételt teszek ide, amit ti is gyakran és kiválóan csináltok, de olyan szép volt ez a mai vacsora, hogy úgy éreztem, itt a helye a spájz polcon ... :)

Kiderült azonban, hogy anyukám is elkezdte nézni a blogot, és neki bizony újdonság volt ez a saláta, ámde felkeltette az érdeklődését. Az ő kedvéért leírom, hogy hogyan készül ez a rendkívül bonyolult saláta, amit általában előételként fogyasztunk.

Legjobb nyáron készíteni, amikor finom édes a paradicsom: a téli "se íze-se bűze" paradicsommal nem egy élmény.

Nos, karikázzuk fel a paradicsomot és rendezzük el takarosan a tálban. Szeleteljük vagy tépdessük fel a mozzarella sajtot kedvünk illetve a sajt állagának megfelelően. Véleményem szerint, minél lágyabb annál jobb (főleg ha bivaly-mozzarellát kapunk), és tegyük a paradicsomra. Friss bazsalikomot aprítsunk és szórjuk a salátára, majd locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk meg frissen őrölt borssal. A mi családunk fokhagymával szereti, de ez nem tartozik az eredeti recepthez, úgyhogy mi egy-két gerezd összenyomott fokhagymát is szórunk rá. Mi kapribogyót is szoktunk rátenni, csak mert finom, azonban eredetileg nem erről kapta a nevét, hanem Capri szigetéről, ahonnan származik.

(Kizárólag Anyu kedvéért mondom, aki még nem ismeri ezt a salátát. Ismerve laza kreativitásodat, íme néhány szabály:
- a mozzarella NEM helyettesíthető trappista sajttal!
- az olívaolaj NEM helyettesíthető napraforgóolajjal! Sőt, olívaolajból salátára igazán csak az extra vergine az ajánlatos.
- a bazsalikom csak friss növényből finom, szárítva nem az igazi!
- az egészet CSAK tálalás előtt szabad frissen elkészíteni!!!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése