2009. április 7., kedd

A cukkini ezer arca 1. - Kölessel töltött cukkini


Soha életemben nem ettem még kölest, fogalmam sincs, honnan kattant be ez az ötlet. Csak megláttam a boltban ezt a takaros aprójószágot, mármint a kölest, és rögtön az jutott eszembe, hogy bizonyára remek töltelékanyag válna belőle.
Így aztán hazahoztam egy kis csomagocskával, és megfőztem. Ugyanúgy viselkedik, mint a rizs: elvileg előbb át kell válogatni (persze nekem nem volt kedvem hamupipőkézni) és folyó vízben megmosni (szűrőn keresztül, különben kapkodhatjuk az apraját a lefolyóból :). Ezután némi olajon megfuttattam, majd kb két és félszeres mennyiségű vízzel felöntve puhára főztem (hamar megfő).
Közben egy lecsós alapot csináltam két nagy fej hagymából, egy paprikából és két tisztított, apróra vágott paradicsomból. Amikor ez is elkészült, hozzákevertem a kölest, és sóval és borssal ízesítettem.
A cukkiniket (nagyon zsengék voltak) kettévágtam, majd a végüket levágva óvatosan kivájtam, aztán kivajazott tepsibe rakosgattam őket és megtöltöttem a köleses masszával. Reszelt füstölt sajttal szórtam meg, öntöttem alá egy kis húslevest, majd alufóliával lefedve addig pároltam, míg a cukkini is megpuhult, aztán fólia nélkül szép pirosra sütöttem.
Amíg sült, a kibelezett cukkinidarabkákból paradicsomos ragut csináltam bazsalikommal és fokhagymával, ezt ettük hozzá.

2 megjegyzés: