2009. február 23., hétfő

Kolozsvári rakott káposzta


Ezeket a klasszikus ételeket Mamitól érdemes megtanulni, ezt a finom rakott káposztát is ő főzte, én csak lejegyzetelem, íme:
Nem egy bonyolult étel, csak kissé időigényes az elkészítése, ugyanis minden hozzávalót külön-külön meg kell főzni. Előszöris főzött egy pörköltet, a szokásosnál sokkal hosszabb lére eresztve. Amíg ez fődögélt, addig kevés vízben megfőzte a savanyúkáposztát pár szem egész bors és babérlevél társaságában, valamint a rizst is megfőzte a szokásos módon.
Amikor minden megfőtt, egy tepsit enyhén kivajazott, erre tette az első réteget, ami a káposzta volt. A második réteg a rizs, szépen eloszlatta a káposzta tetején. Utána a pörköltből kivette a húst és a rizsre tette a leve nélkül, majd a legtetejére ismét egy réteg káposzta került. A pörköltszaftot összekeverte egy nagy adag tejföllel, és ezzel vonta be az étel tetejét. Néhány kolozsvári szalonna-darabkával megszórta és kb egy órára betette a sütőbe.
Szerintem ezt az ételt a Mami készíti a legjobban...
(Sőt, olyan rendes volt, hogy a kedvünkért az egyik feléből kihagyta a rizst, persze nekünk szalonna sem járt a tetejére.... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése