2010. május 23., vasárnap

Pörkölt csirkebelsőségből


Mint mondtam, mostanában Ali főzött. Bár ha ezt nem említettem volna, akkor is nyilvánvaló lenne a tény: ezek a férfiasabb ételek és pörkölfélék (melyeknek én nem igazán vagyok elkötelezett rajongója, de be kell vallanom, ő bizony ellenállhatatlan dolgokat rittyentett...) inkább őrá vallanak.
Nos, ezt a csirkebelsőségekből készült pörköltet is ő főzte természetesen, mégpedig azok után, hogy Gyula beletette a bogarat a fülébe. Látott (érzett-szagolt) ugyanis egy bográcsolást a Várban, ahol egy bácsi kotyvasztott ilyen ételt a nagyérdeműnek. Azóta izgatta a két férfiú fantáziáját a dolog, hogy hogyan is lehet zúzából, csirkeszívből és csirkemájból úgy pörköltet főzni, hogy a máj le is legyen pirítva, de ne főjön szét, és a két kis izomcsomó, azaz a zúza és a szív olyan vajpuhára főjön, mint a máj.
Ali kispekulálta, és ekképpen főzte meg:
Csekély olajon megprirította a májat, majd kivette a serpenyőből és félretette. Innentől hagyományos pörköltalappal kezdte, vagyis némi apróra vágott bacont pirított, ennek zsírján pedig finomra aprított hagymát és paprikát fonnyasztott. Erre jött a nagyon apró darabokra vágott zúza és a szív, amit megszórt pirospaprikával, sóval, borssal, felöntötte alaplével, és szép lassan megfőzte. Amikor pedig megpuhult, akkor hozzákeverte a májat. Asszem, de azért majd kifaggatom a Főnököt, hogy tényleg így csinálta-e.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése