2009. június 1., hétfő

Hagymás zsömlikék


Így jár az, aki lusta, mint a tücsök, és nem gondoskodik hangyamódra szorgalmasan előre élelmiszerről az ínséges ünnepnapokra.... Mert ugye boldogan ébredtem kipihenten ma reggel Pünkösdhétfőn, és mosolyogva elképzeltem, hogy mindjárt elkarikázok a boltba zsömléért és komótosan megreggelizünk, hiszen ilyesmire úgyis csak az ünnepnapokon van mód - ám épp emiatt a boltok is zárva vannak ilyenkor, és a bolti alkalmazottak is éppen megérdemelten, boldogan bazsalyogva komótosan reggeliznek...
Ilyenkor valami gyorsan elkészíthető péksütemény életmentő lehet! Ez a zsömle éppen ilyen, hiszen nem kell érlelni a kovászt, nem kell egy napig keleszteni, csak max egy órát.
És a végeredményt majszolgatva megállapítottuk, hogy jó, hogy lusta voltam előre gondoskodni, mert ez a rögtönzött zsömle nagyon jó!

Mindenekelőtt egy nagy fej vöröshagymát felkockázunk és vajon puhára párolunk.
280 gr sokmagvas rozsos kenyérlisztből és 130 gr Graham lisztből, 280 ml vízből, 2 teáskanál sóból és ugyanennyi mézből, valamint egy fél élesztőből alaposan meggyúrva tésztát keverünk, időnként hozzá adagolva a párolt hagymát. Ha igényli, tehetünk még a tésztához egy kis lisztet.
Az így megdolgozott tésztát meleg helyen a duplájára kelesztjük kb egy óráig, majd kis zsömle-cipókat formázva sütőlapra tesszük, és még egy kicsit kelesztjük. 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése