2009. május 16., szombat

Muszaka


Muszaka... na persze. Ez megint egy olyan étel, hogy ahány ház, annyi szokás. Ez a görögök "lecsója" :). Mert persze létezik ebből csak padlizsános, cukkinis, mindez krumplival vagy anélkül, rizzsel vagy anélkül, és még ezer variáció.
Ez itt a miénk. Mi padlizsánnal és krumplival szeretjük. Nagyon. :)
Hát nem egy hétköznapi étel: az előkészítéssel és süléssel együtt két és fél, akár három óra is rámegy. Pedig igyekeztem időtakarékosan kialakítani a főzési sorrendet, így ni:

Felszeletelünk egy kiló szépséges padlizsánt félcentis karikákra, besózzuk és állni hagyjuk. Sós vízben felteszünk főni kb egy kiló krumlit héjában. Közben elkezdjük a húsos ragu és a besamel készítését párhuzamosan. A raguhoz hagymát aprítunk, amit olívaolajon megpirítunk. Aztán rátesszük a szintén egy kilónyi darát húst, és pirítjuk, pirítgatjuk, míg az összes göröngy kifehéredik. Ekkor hozzáadunk egy fél fej összezúzott fokhagymát, kicsit együtt pirítjuk, majd hozzáadunk kb öt db meghámozott, felkockázott paradicsomot és egy kis húslevest. Fődögél ezzel egy kicsit a ragunk, majd besűrítjük sűrített paradicsomkonzervvel, és következnek a fűszerek: só, bors, és egy csipetnyi fahéj!, majd egy még kisebb csipetnyi cukor. És egy marék petrezselyem.

Amíg ez elfődögél, a padlizsánnal és a besamellel foglalkozunk.
A sótól kissé levet eresztett szeleteket leitatjuk, és egy olívaolajjal finoman bepermetezett (lehetőleg grillezős) serpenyőben megpirítgatjuk őket. Az olajjal tényleg nagyon csínján kell bánni: a padlizsán szivacsos szerkezeténél fogva akármennyi olajat képes fölszívni, és mivel ez amúgy sem egy kalóriaszegény étel, hát vigyázzunk az olajjal. A megsült szeleteket papírtörlőre téve csökkentsük még inkább a zsírosságát.

Amíg a padlizsánszeletek sülnek, megcsinálhatjuk a sajtos besamel mártást. (Állítólag ez a Mornay-mártás? de végülis tökmindegy a neve.) Vajat olvasztunk, lisztet szórunk rá és gyorsan elkeverjük, majd tejet és húslevest hozzáöntve sűrű mártást főzünk. Sajtot reszelünk bele - a görögök egy K betűs :) sajtot, aminek most nem jut eszembe a neve, de mindegy is, mert nálunk nyilván nehezen hozzáférhető, szóval ki-ki ízlésének megfelelő sajtot - és azzal is összerottyantjuk, ha kell, még húslevessel és tejjel megfelelő állagúvá varázsoljuk.

Elvileg minden előkészület megtörtént, jöhet az összeállítás.
Tepsi aljára pici olívaolaj, arra egy réteg krumpli. Erre a padlizsán, majd a húsragu és a sajtos besamel. Aztán újra, amíg a készlet tart :). A végére padlizsán, sajtos mártás, és sajt: nekünk most feta-jellegű sajt került a tetejére.
Puszi!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése