2011. március 12., szombat

Kövönsütött pizza

Szeretek pizzát sütni. Eddig mindig Stahl Judit zöld könyvéből csináltam a tésztát, az is jó.
Most azonban kedvenc szakácsom, Jamie Olasz kaják című könyve volt segítségemre.
Maga a tészta nem sokban különbözik az eddigiektől, csupán annyiban, hogy ebben nincs olívaolaj.
A titkos tudomány ez esetben a kő.
Nem, nem kőleves lesz, nem is kőpizza. A kő segít olyan állagot elérni, amilyenre mindig is vágytam: ropogós, ám kicsit mégis szaftos, csodás pizzák sülnek így.

A tészta alapreceptje ez esetben:
1 kg liszt
1 csapott evőkanál só
2 tasak élesztőpor
1 ek kristálycukor
650 ml langyos víz.

Azt most nem írom le újra, hogyan keverjük, dagasszuk, keltessük, nyújtsuk a tésztát, mert egyrészt itt van, másrészt úgyis mindenki tudja. Kedvenc paradicsomszószomat sem írom le, mert az is itt van.
A lényeg, hogy aki a kemencében sült pizza rajongója, az szerezzen be egy szép nagy, kb3 cm vastag, a sütő méretének megfelelő mészkő vagy márványlapot. Akinek a férje nem kövekkel foglalkozott, mint az enyém, és nincs tele a kertje alapből kővel..., annak bizony el kell mennie egy építőanyagkereskedőhöz, és beszerezni az áhított darabot.
De én jódolgomban csak kislattyogtam papucsban a kertbe, és az ősz óta össze nem söpört avar alól kikotortam néhány mészkőlapot és alaposan megsikáltam.
Ezeknek a formája ugyan nem olyan takaros, de megteszi. A sütőrácson puzzle-szerűen rakosgattam ki a darabkáimat, betoltam a 250 fokra előmelegített sütőbe, és kb fél óráig hevítettem a köveket.
A pizzatésztát közben kb akkora és olyan formájú darabokra nyújtottam ki, mint a kövek, gyorsan ráhelyeztem, és szintén sebes modulatokkal megkentem és megpakoltam a rakománnyal. (Kesztyűs kézzel!!) visszatoltam a sütőbe, és szép piros-ropogósra sütöttem.

4 megjegyzés:

  1. ÉS SZUPER ÉS GUSZTA ÉS jajtelány, mondtam én, hogy ehhez is értesz :) Mennénk vendégségbe :))

    VálaszTörlés
  2. egyszerű és teljesen érthető a reakcióm: "jujjjjujjjujjjjuuuuuuuuuujjjjjjj" *-*

    VálaszTörlés
  3. Köszi az ötletett lehet hülyén hangzik de meg maradt nekünk csempézésből márványcsempe azt is be lehet tenni a sütőbe vagy elégne?

    VálaszTörlés
  4. szia,
    n eharagudj, de csak most tudok válaszolni. Nem vagyok egy kőügyi szakember, de azt gondolom, hogy biztosan be lehet tenni a márványlapot a sütőbe. A márvány is egyfajta mészkő, szerintem semmi baja nem lesz.

    VálaszTörlés