2010. március 4., csütörtök

Szülési Husika




... vagyis leánykori nevén fokhagymás rostélyos. A mi családunkban azonban ez már csak szülési husika néven maradt fenn azóta, hogy Laci barátunk több mint 30 évvel ezelőtt ezt az ételt főzte meg és vitte be frissen szült feleségének a kórházba.
Nagy nap volt nálunk hétvégén: Bori 32 éves lett, Lotti pedig kerek egy hónapos! :) Konkrétan "születésnapot" ünnepeltünk tehát, így magától értetődő volt, hogy szülési husikát főzzünk. Férfidolog ez, természetesen Ali főzte az egész ünnepi menüt.

Rengeteg apróra vágott hagymát és fokhagymát pirított lassan, sokáig, hogy jó szaftos legyen. Másik serpenyőben megsütötte az előzőleg alaposan beborsozott rostélyos szeleteket,majd meghintette pirospaprikával és sóval. Aztán egy fedeles jénaiba rakosgatta a húsokat rásimította a sok hagymából és fokhagymából álló masszát, jócskán felöntötte testes vörösborral, egy rozmaringágat és babérlevelet szórt bele, és lefedve sütőbe tette. Hosszú órákon keresztül fődögélt így lefedve, mire egészen sűrű lett a lé, és puha, omlós a hús.

Pirított zöldségpürét készített köretként:
A nagyobb darabokra vágott krumplit, kevés zellert, brokkolit és répét enyhén sós vízben megfőzte, majd vajas serpenyőben oda-odapirítgatta (az előzőleg leszűrt) zöldségeket. Ettől kicsit szétestek, pürésedtek, de ez nem baj.

Boldog szülinapot, Bori, Lotti! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése