2009. július 9., csütörtök

A cukkini ezer arca 2. - Hússal töltött cukkini kapros mártással


Töltött cukkinit tulajdonképpen ezerféleképpen szoktam főzni, hiszen eddig nem írtam le a recepteket, így aztán újra és újra fel kellett találni a spanyolviaszt. De most itt ez a remek blog, így legközelebb is tudni fogom, hogy hogyan készült például ez itt, ni.
Ez egyébként nagyjából az a recept, ahogyan a töltött karalábét szoktam csinálni, de most nem karalábéból készült, mert karalábém nincs, cukkinivel viszont igencsak megáldotta kertecskémet a jóisten.
Ha zsengébbek a tököcskék, akkor általában kis csónakformákat szoktam megtölteni, de mivel a nagy levelek között gyakran megbújnak a cukkinik, már csak akkor veszem észre őket, amikor irdatlanra híztak. Azokat pedig jobb' szeretem ilyen kis (kb 6 cm magas) rönkformára vágni. Kivájom őket úgy, hogy maradjon alja, és majd megtöltöm a töltelékkel, ami pedig így készül:

Apróra vágott hagymát megpirítok, rádobok fél kiló daráthúst, fehéredésig sütöm majd picit lepirítom. Icipici fehérbort és húslevest öntök bele, ha kedvem van kis kockára vágott paradicsomot is teszek bele, de nem muszáj (most volt kedvem), kicsit megsózom és megborsozom, és puhára párolom, majd hozzákeverek egy kis tejfölt és beletöltöm a már kikent tepsiben várakozó rönkökbe. (Egyébként a húsos ragut szoktam legelőször megcsinálni, mert amíg az párolódik, tudok a rönkök farigcsálásával foglalkozni.) Reszelt sajtot szórok rá - ne túl karaktereset, hogy ne vigye el az ízét - kis vizet, vagy ha van, húslevest öntök alá, lefedem és addig párolom, míg a tök megpuhul. Akkor aztán fólia nélkül is egy kicsit sütkérezik még.
Amíg ezt teszi, elkészítem a mártást is.

Ha zsenge a cukkini, a rönkökből kivájt forgácsokat szoktam ehhez felhasználni, de ez már túl magos volt, így újabb aprócska-zsenge cukkiniket áldoztam be e célra. Sebaj, cukkiniből most jól állunk! Vajon újhagymát fonnyasztok és erre dobom a pici darabokra vágott cukkiniforgácsot, és szintén húslevessel kicsit párolgatom. Ha szétmállott és a leve nagyjából elfőtt, jöhet bele a kapor és egy pici só, aztán felöntöm egy kis tejszínnel, és ezzel a mártással tálalom a cukkinit.

1 megjegyzés: