2012. március 7., szerda

Vidám főzelék

Hát nem vidító már a látvány is önmagában? A gyönyörű élénk zöldborsószemek a répa bájos narancssárgájával? De. Hát még ha meg is ízleljük ezt a friss, üde, könnyed enyhén édeskés ételt. Mert a Finomfőzelék szerintem igenis finom. Soha nem értettem azt a makacs undort, amit az emberekből általában kivált. Én szerettem gyerekként is, és most újra fölfedeztem: szeretem! Ennek ellenére, magam sem értem, miért, most csináltam először.
Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, tápláló és olcsó étel.

Nálunk mindenből mennyiség készül, most aszerint jegyzem le, ahogy tegnap készült, kisebb létszám esetén kéretik arányosan csökkenteni az adagokat.
Voilá:

Kis vajon megpároltam először az apró kockákra vágott nyers répát, kb 80 dekát. Amikor félig megpuhult, hozzáöntöttem másfél kiló zöldborsót (koratavasz lévén természetesen mirelitet), ezt is pároltam egy keveset, majd felöntöttem kb 3 dl húslevessel. Amikor a leves elfőtt,kb fél liter tejjel pótoltam a folyadékot és készre puhítottam a zöldségeket. Mivel a borsó nagyon zsenge volt, ez hamar bekövetkezett. (Mirelit esetén én Iglo terméket szoktam vásárolni, most Zöldségkert nevű gyártótól kaptam csak, de ez is nagyon zsenge volt)
Kb 2-3 evőkanálnyi lisztet hintettem az edénybe, ezzel sűrítettem be a mártást. Ilyenkor lehet még ízesíteni, só mindenképp kell bele. Mindkét zöldség eléggé édes, de aki még ennél is édesebben szereti, nagyon pici cukorral még fokozhatja az élményt. Végül jöhet rá a felaprított petrezselyem, és kész is.
Van, aki fehérrépát és karalábét is tesz bele, tisztában vagyok ezzel a megoldással is, én azonban így szeretem, punktum :).

1 megjegyzés:

  1. Nyammnyamm, a finom főzelékbe én is csak répa-borsó mixet teszek, így a finom. Pedig gyerekkoromban sosem ettem, 2-3 éve viszont már rendszeresen főzök otthon magamnak meg a pasinak. :)

    VálaszTörlés