2011. február 5., szombat

A legjobb töltött paprika

A legjobb töltött paprikát a világon a Mami készíti. Én meg még soha életemben nem csináltam. Ezt sem én főztem, hanem ennek az ételnek a nagyasszonya, így megkérdeztem, hogy hogyan szokta főzni. A válasz: Mi sem egyszerűbb, Gundel Károly Kis magyar szakácskönyv című művéből.
Tehát idemásolom a könyvből a receptet, idézem:

"Hozzávalók:
A paradicsommártáshoz:
1,60 kg friss paradicsom vagy 350 g sűrített paradicsompüré
100 g vegyes zöldség
60 g vöröshagyma
zeller zöldje
80 g zsír, 60 g liszt
só, cukor (ízlés szerint)
1 liter alaplé

A töltelékhez:
100 g rizs
10 g zsír
50 g vöröshagyma
600 g darált sertéshús
2 tojás
só, bors, pici fokhagyma
petrezselyem zöldje

és 12 db szép egyenes paprika

A vegyes zöldséget, a hagymát, a zeller zöldjét a zsírban megpirítjuk, leszórjuk liszttel és tovább pirítjuk. Hozzákeverjük a paradicsompürét, felöntjük az alaplével, fűszerezzük és kb egy órát főzzük. Ekkor leszűrjük, ha kell, utánaízesítjük. Ne legyen se túl édes, se túl sűrű!

A kb 8-10 cm hosszú paprikák szárát és magházát eltávolítjuk, a lehető legkisebb nyílást vágva.
A tölteléket így készítjük:
A rizst a felhevített zsírban elkeverjük, és csak annyi vízzel öntjük fel, amennyi a rizs űrtartalma volt. Sóval fedő alatt félpuhára pároljuk.
A finomra vágott hagymát világosbarnára pirítjuk.
A ledarált húshoz hozzátesszük a kihűlt rizst, a hagyma felét, a tojást, a fűszereket, és mindezt jól összegyúrjuk, majd megtöltjük vele a paprikákat: se túl kemény, se túl laza ne legyen. Ezeket egy lábasban nem túl szorosan egymás mellé helyezzük, ráöntjük a mártást, majd lassú tűzön, fedő alatt, az edényt időnként rázogatva puhára pároljuk."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése