2011. szeptember 17., szombat

Hófehérke - avagy a Kőrözött Ínyesmester szerint

A kissé cinikus hangvételű címválasztás nem véleményezést takar: a kérdéses étel essssszméletlen finom! Ugyanis, ahogyan azt az előző posztban (jó régen :) ígértem, bizony megcsináltam azt a juhtúróból készített kenceficét, ami a Bűvös Szakács blogján keltette fel az érdeklődésemet, méltán! Ők pedig a régi nagy klasszikustól, Ínyesmestertől merítettek.
Most, hogy így körüljártam a szerzői jogokat :), jöhet a recept.
Az eredeti recept itt olvasható, én kicsit eltértem.

400 gr friss juhtúrót összekevertem 100 gr vajjal és másfél evőkanál szardellapasztával. ( Az eredeti Ínyesmester-recept szardellát ír, de azt nem kaptam, pasztával is tökéletes volt), 2 evőkanál felaprított kapribogyóval.
Száraz serpenyőben megpirítottam 2 mokkáskanálnyi köményt, amit aztán mozsárban megtörtem. Ezt is hozzákevertem. A túró állaga ugyebár mindig más, ha túl száraz, lehet pici tejföllel lazítani, ehhez most nem kellett.
A hagymát nem kevertem hozzá, ahogy egyébként szoktam, hanem csak a végén szórtam rá frissen.

A levendulát, esküszöm, nem ettem hozzá. Csak a szín miatt kellett a képre, mivel olyan halonánka volt. Nem akarok állást foglalni a körözött-eredetvitában: én mindegyiket szeretem. Ez - bárhogy is hívják - csodafinom,


2 megjegyzés:

  1. Klassz!
    Főleg a köménymag megpattogtatása tetszik, aztán mozsárba... így az igazi.
    És miért nem kóstoltad meg hozzá a levendulát? Lehet, hogy jó... :)))

    VálaszTörlés
  2. Tényleg, aminek az elkészítésébe ennyi energiát feccöltek, az csak isteni lehet - vagy ördögi. Állítólag a levendula valóban ehető, én ugyan még sosem ettem. Teának is ajánlják, és ezzel kapcsolatban felhívnám a figyelmedet: ne forrald sokáig zárt lakásban, mert egy idő után elviselhetetlen, sőt egyenesen fullasztó pára jön létre, ami nehezen kiszellőztethető.
    A szardellapaszta vajjal kikeverve is nagyon jó. Ha egyszer nem lesz elég időd a fenti étek ilyen bonyolult elkészítésére, egyszerűen odateszed a tálcára a hozzávalókat és menetközben kevered össze - külön a hagyma hersegése jobban esik majd fogaid között, mint összeaprítolva. Amellett csak annyit keversz, amennyi éppen elfogy és nem kell a maradékot tárolnod. Ugyanis másnapra-harmadnapra rendszerint megbüdösödnek a hagymás keverékek.

    VálaszTörlés