2009. augusztus 7., péntek

A cukkini ezer arca 4. - Chilis fetával és sonkával tekert grillezett cukkini


Az előző bejegyzésben szereplő levest, valamint ezeket a tekercseket, gombás-cukkinis csirkés tagliatellét és töltött cukkinit mind egy este alkalmával készítettem. Szegény Gyuláékat fárasztottam le ezzel a menüvel. Pillanatnyilag jó ötletnek tűnt egy alapanyagból négyféle ételt kifundálni, de lehet hogy a vendégeinknek más volt a véleménye... :)
A fent említett menüsorból nekem ez a tekercs jött be legjobban, ilyet gyakran fogok még készíteni, mert nagyon egyszerű és gyors, és isteni. Padlizsánból is szoktam csinálni, de a cukkini ugyebár adottság, azt nem kell megvennem. A sonka új találmány, eddig anélkül csináltam, úgy vegásan is remek, de kifejezetten emeli a dolog élvezeti értékét.

A zsenge cukkiniket (persze hogy zsenge, mindig kiskorukban szüretelem le őket) hosszában kb 4 mm széles szeletekre vágom és grillező serpenyőben iciripiciri olívaolajon megsütögetem őket. Közben lereszelem a feta sajtot, keverek hozzá némi tejfölt, hogy krémes massza legyen, egy kimagozott chilit aprítok bele, és pár levél mentát. Kb két fokhagymagerezddel és frissen őrölt borssal ízesítem és jól összekeverem. Senkinek ne jusson eszébe megsózni, mert a feta és a sonka is sós.
Az időközben kihűlt cukkiniszeletekre fektetek egy hajszálvékony szelet prosciutto crudot, kenek rá némi kulimászt, és feltekerem. Lehet olívabogyóval vagy koktélparadicsommal díszíteni. Most - bár olívával még finomabb lett volna, de nem volt itthon - paradicsom került rá, további büszkeségem, ugyanis az is saját termés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése