
Vagyis helyesebben spárga lazaccal, ugyanis itt most a spárgán volt a hangsúly. Volt itthon egy kis darab lazac, megsütöttem hát a spárga mellé "köretnek".
Annyira imádom a spárgát, mégis nagyon ritkán készítek. Talán mert oly rövid a szezonja. Á propos: ha valaki netán olvassa ezt, tudja-e, hogy vajon le lehet-e fagyasztani az ínséges téli napokra egy kis friss tavaszt? Én eddig még nem mertem.
Natehát.
A megtisztított (= fás rész levág, ha kell meghámoz) spárgát tepsibe fektettem, és meglocsoltam zsályás fűszervajjal. (Azaz: a vajat felolvasztottam, beleaprítottam a zsályát - egyenesen a kertből -, egy gerezd fokhagymát, sót, borsot, pici cukrot tettem bele.) Betoltam a sütőbe, és 200 fokon kb fél óráig sütöttem.
Az utolsó öt percben elkészítettem a lazacot is. Itt meg kell jegyeznem, hogy életem legjobb grillezett lazacát egy hónapja Svédországban ettem egy kocsmában. (Azért hangsúlyozom, hogy grillezett, mert én a lazacot nyersen szeretem a legjobban.) Az emlék alapján próbáltam megcsinálni, sajnos természetesen meg sem közelítette azt.
A lazacszeleteket durvára őrölt rózsa-és feketeborsba forgattam, és oldalanként 3-3 percig grilleztem, hogy kívül ropogósra süljön, belül azonban szép rózsaszín maradjon.
Fokhagymás majonézzel tálaltam, amibe pár csepp citromot is csepegtettem.
Nyugodtan fagyszd le, én megpucolva és kis darabokra vágva több zacskónyit elteszek a mélyhűtőbe minden évben. Általában levesnek használom, de előfordul, hogy salátának vinaigrette-tel vagy sajtmártással is megcsináltam már télen. Biztos egészben is lehet, akkor sonkába is tekerheted. M. Á.
VálaszTörlésEz jó hír, köszönöm szépen, Ági! :)
VálaszTörlés