2011. szeptember 4., vasárnap

A Körözött - szerintem

Döbbenten olvastam nemrég Bűvös Szakácsnál, hogy az a narancssárga kencefice, amit évtizedek óta körözöttnek hívunk, az nem is körözött. Mert - ahogy Ínyesmestert idézi, az igazi-echte-autentico-körözött az ez: fehéren, szardellával, kapribogyóval, sörrel. Isssstenien hangzik, feltett szándékom, hogy meg is csinálom a napokban.
Arra azonban képtelen vagyok, hogy tudatmódosítást hajtsak végre: nekem ugyanis EZ a narancsárga izé jelenti a KÖRÖZÖTTET. Ínyesmester ide vagy oda.

Azért kerül ide ez az egyszerű de nagyszerű finom magyaros nyami , mert Bori sokszor kérdezte, hogy csinálom, hogy lesz az enyém ilyen.

70 gr túróból készítem, fele juhtúró, fele tehéntúró. Az utóbbi időben rászoktam, hogy nem hagyom morzsalékosan a túró szemcséit, hanem szeretem krémesíteni: az aprítógépben addig fárasztom a túrót, amíg szép krémes állaga lesz.
Aztán átteszem egy keverőtálba, hozzászórok egy fej nagyon apróra metélt lilahagymát, mokkáskanálnyi mustárt, egy csapott evőkanál egész köményt. Aki akarja, meggyötörheti mozsárban. Én nem szoktam, mert kimondottan szeretek ráharapni a kis holdacskákra. Ehhez a mennyiséghez csapott evőkanálnyi paprikát szórok, nem biztos, hogy sózom, mert a juhtúró sós.
Már csak össze kell keverni.
A színe nem azért ilyen intenzív, mert irreálisan sok paprikát tettem volna bele, hanem azért, mert a paprika, amit őstermelőtől sikerül beszerezni, ilyen piros (köszönjük :))! Évekig megőrzi a színét és zamatát!

3 megjegyzés:

  1. szia! most találtam erre a blogra véletlenül:-) a körözött ahány ház, ugye... Én néha tettem bele pici kockákra vágott zöld és piros paprikát is, szépen színesíti. A mustárt kihagyom belőle, mindig úgy éreztem, a túróhoz nem igen. És volt egyszer egy kövér szakács bácsi a tévében, sört is tett bele. Én is tettem azt követően egyszer, persze csak keveset, nem főzeléket kell csinálni. Már nem emlékszem, milyen volt a sörös, lényeg, hogy nem vált szokásommá. A lilahagyma helyett jó a fehér vagy a snidling vagy a póré vagy a mezei vöröshagyma is, és az se baj, ha egy kicsit csíp az egész, ha nem kisgyerekeknek csináljuk. Pirítósra isteni a körözött, utána pedig jó a sör. Egyszer ettem olyat is, amit kenyérre halmozva együtt sütöttek még át. Az is jó volt.
    De bolti körözöttet semmiképpen! inkább a halál.
    Még lehet, hogy visszatérek, csak eltűnt a képernyőmről a menüsor, ahol elmenthetném ezt a blogot is. Majd itt keresek valami beállítást.
    És nagyon élvezetes, ahogy írsz! jobb, mintha valaki csak ledarál egy receptet.

    VálaszTörlés
  2. Persze, bolti szóba se jön, a többi tippet köszi, jó ötletek.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom a körözött és ez nagyon jól néz ki:)

    Nem olyan régen jelöltem be a blogodat, de nagyon tetszik. Ezért megkérlek, nézzél be hozzám, díjat szeretnék átadni és örülnék, ha elfogadnád.

    VálaszTörlés